National Palace Museum

National Palace Museum Taipei

Forrige helg var jeg og Lilleulv på ekskursjon til National Palace Museum i Shilin, Taipei. Der kan man se masse antikviteter og artefakter fra det keiserlige Kina som Beijing og Taiwan har kranglet over de siste seksti årene. Det taiwanesiske National Palace Museum er nesten som en forlengelse av utstillingene i Den forbudte by.

National Palace Museum Taipei

Det er ikke lov å ta bilder der inne, men jeg kan gå gjennom høydepunktene, for det var en ganske bra utstilling. Først gikk vi gjennom sal på sal med bronseting fra Shang- og Zhou-dynastiene (altså veldig lenge siden). Så var det en jadeutstilling der det store høydepunktet var en kål laget av jade, før vi kom til en utstilling med diverse artefakter av typen begravelsesplater og rituelle økser som fikk Lilleulv, som er tidligere sosialantropologistudent, til å formelig sikle.

Jadeite cabbage in National Palace Museum of TaipeiJadeite Cabbage in NPM of Taipei – verdens fineste kål

Videre fant vi et stort rom fullt av snusflasker. Der lærte vi at da snuff (eller tørr snus) kom til Kina oppdaget de fort at klimaet var for varmt og fuktig, så i stedet for snusdåser i europeisk stil ble det laget utsøkt dekorerte flasker i porselen, gull og emalje til å oppbevare tobakken i.

Til slutt var vi innom Qianlong-keiserens kunstsamling. Qianlong-keiseren var keiser i seksti år på 1700-tallet ( altså under Qing-dynastiet) og er den keiseren som har sittet lengst. Hvis det var et maleri i samlingen sin han likte spesielt godt, hadde han for vane å få de keiserlige kunstnerne til å male bildet om igjen, men denne gangen bytte en av de portrettertes ansikter ut med keiserens eget, så Qianlong-keiseren selv kunne være del av sine egne favorittmalerier. Så litt som når folk photoshopper sitt eget hode på muskuløse kjendiskropper, bare at når du er keiseren av Kina blir det ikke sett på som teit.

Qianlong Emperor - Mid-Autumn Festival Painting

Utenfor museet finner man også den nydelige Zhishan-hagen, der man kan se gigantiske fisker og bli intervjuet av filmstudenter fra Shida som filmer hverandre mens de filmer utlendinger.

National Palace Museum Taipei

National Palace Museum Taipei

Billettpris: Vanlig billett 160 NTD, halv pris med internasjonalt studentkort
Transport: Ta t-banen til Shilin og bussen ut til National Palace Museum. Det er godt skiltet.

Legg igjen en kommentar :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>