Dyrehagen i Beijing

Forrige onsdag dro jeg og Xiao Wu til dyrehagen i Beijing sammen. Xiao Wu skulle sjekke dyrehagens barnevennlighet, og jeg ble med fordi jeg ville se panda.

Jeg har fra før av hørt at det er grunn til å være skeptisk til asiatiske dyrehager – kattedyr i bur på størrelse med et gjennomsnittlig folkehøgskoleinternatrom og isbjørner uten mulighet til å kjøle seg ned – men de bildene jeg hadde sett virket noenlunde lovende, og Beijing hadde jo strammet opp mye rart før OL i 2008, så hvorfor ikke ta en titt?

Nå, jeg er ingen ekspert på dyrehold, men jeg skal likevel uttale meg om de inntrykkene jeg fikk av standarden her. Det er noen dyr som har veldig fine forhold i Beijing dyrehage. Disse dyrene er: kjempepandaene og apene. Så er det en god del dyr som har… vel, de har det vel helt ok, alt tatt i betrakning. Og så kommer vi til bjørnene og de store katte- og hundedyrene, og blir litt kvalme. Lite plass. Ikke noe vann. Og en masse turister som mener at dyrene ikke fortjener noen middagshvil, og heller skal stå opp, ta på seg en morsom hatt og fremføre en liten sketsj. De praktfulle kattedyrene hadde et område de kunne gå ute, men bare noen få av dem var faktisk ute. Resten satt innenfor, i små, trange bur og vond lukt, noen av dem rastløse og vandrende, noen av dem apatiske.

Folks oppførsel irriterte meg. Kun én gang så jeg en unge bli disiplinert av moren for å banke på burene. Mesteparten av tiden ble de voksne med (skjønt dette er selvsagt ikke et rent kinesisk fenomen, og det er like irriterende overalt). Ikke kunne de lese, heller – folk flest stod rett ved siden av «Seriøst, da, folkens, ikke mat dyrene»-skiltene og klappet på sebraen mens de ga dem hva enn de fant på at sebraer har godt av (skal lære ungene dine respekt for regler, vettu). Resultatet av å mate dyr er dette:«Har du mat har du mat har du mat har du mat har du mat å pliiiis da kom igjen gi meg mat»

Hvor vaktene var? Nei, det vet ikke jeg heller. En annen ting som irriterte meg grundig var den merkelige tendensen til å bruke dyrenes områder som søppelbøtter. Jeg vet ikke om de faktisk pælmer søppel på dyrene, men bjørneområdet var fullt av søppel, vannflasker, plast og papir. Jeg håper de rengjør områdene grundig før bjørnene spiser noe av det som er kastet ned.

Noe positivt var det selvsagt. Området var svært vakkert. Inngangsområdet var designet som en tradisjonell kinesisk hage, og jeg fikk sett pandaer, som så ut til ha det fint. For å se pandaene måtte vi punge ut med hele 5 kr. ekstra, men det var verdt det. Apene hadde et stort fjell med tau og leker. Og det kan godt hende at dyrehagens akvarium var fint, men det kostet 100 kr. ekstra, og vi hadde ikke tid nok, for dyrehagens område er gigantisk; jeg tror ikke vi fikk med oss alt, selv om vi var der i vel fem timer. Ja, og så var doene veldig rene.

Å, det er sant, det var panda du kom for å se:

En tanke om “Dyrehagen i Beijing

  1. Lillesøs

    Ikke rart de gir panda så fine forhold, når den er kinesisk og av hva jeg kan tenke meg, tiltrekkende for turister. Den så forresten ut til å ha det ganske fint oppi det treet, syns det så ganske behagelig ut :)

    Svar

Legg igjen en kommentar :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>