Kinarull 10.13

The Zhou Dynasty by Kate BeatonThe Zhou Dynasty av Kate Beaton

Jeg linker til Kina-relaterte saker jeg har lest i det siste. Og annet.

Hvis du syntes dette var interessant, ta også en titt på lenkene mine.

Anbefalt

Jamil Anderlini – How long can the Communist party survive in China? – «High quality global journalism requires investment. As the economy slows and middle-class discontent grows, it is the question that’s now being asked not only outside but inside the country. Even at the Central Party School there is talk of the unthinkable: the collapse of Chinese communism.» (FT.com 09.2013)

John Marshall – China: Urbanization and Hukou Reform – som et ledd i urbaniseringsprosessen er det sannsynlig at det vil komme reformer i det kinesiske hukou-systemet. Dette er lettere sagt enn gjort (The Diplomat, 10.2013)

James Palmer – The Strangers – Blood and Fear in Xinjiang – om forholdet og spenningen mellom uighurer og hankinesere i Xinjiang-provinsen, og hvordan uighurer blir sett på i resten av landet (ChinaFile 09.2013)

Politikk og økonomi

Alf Ole Ask – Norge tør ikke bytte Kina-ambassadør nå – Norges ambassadør i Beijing, Svein O. Sæther, har sittet lengre enn norske ambassadører vanligvis gjør, men vil ikke bli skiftet ut før Norges forhold til Kina er bedret (Aftenposten, 10.2013)

William Kazer, Olivia Geng og Li Yue – Free-for-All Over China’s Free-Trade Zones – mens usikkerhet råder rundt hva Shanghais nye frihandelssone egentlig innebærer står andre provinser i kø for å opprette sine egne soner (China Realtime Report, 10.2013)

Jørgen Lohne – Kina vil selv løse striden med Taiwan – «Kinas president Xi Jinping setter seg som mål å løse striden med Taiwan og oppnå avtale om gjenforening i løpet av sine 10 år ved makten.» (Aftenposten, 10.2013)

Malcolm Moore – Chinese village builds seven-floor government office – de lokale myndighetene i en landsby på under 4000 mennesker i Hunan har brukt 30 millioner yuan på å bygge et rådhus på syv etasjer for åtte ansatte (The Telegraph, 10.2013)

Henry M. Paulson – China’s Economy, Back on Track – fire grunner til at Kinas økonomiske politikk går i riktig retning (The New York Times, 10.2013)

Lars Inge Staveland – Brende trekker seg fra Kina-råd – Børge Brende trekker seg fra posisjonen som nestleder i Kina-rådet for miljøspørsmål i World Economic Forum og jobber mot en forbedring av forholdet mellom Norge og Kina (Aftenposten, 10.2013)

The Economist – Politics in Taiwan: Daggers Drawn – «Rarely in Taiwan’s 17 years of democracy have opinion polls painted a president as unpopular as Ma Ying-jeou. Though he is often accused of being ineffectual, it is actually a rare show of decisiveness that has lost Mr Ma recent support.» (The Economist, 09.2013)

Zheng Wang – China’s Foreign Policy Debates – hvordan vil Kinas utenrikspolitikk endre seg med Xi Jinping som president? (The Diplomat, 10.2013)

Miljø

Mary Kalenyuk – Harbin: China’s Silent Hill – «While the acceptable level of PM 2.5, according to the World Health Organization, is about 20, anything above above 300 is considered dangerous; on Monday Harbin was at about 1,000 in some parts of the city.» (The World of Chinese, 10.2013)

Pew Global – Environmental Concerns on the Rise in China – konklusjoner fra en undersøkelse av hva kinesere bekymrer seg over, med korrupsjon, stigende priser og gapet mellom fattig og rik på topp (Pew Research, 09.2013)

Austin Ramzy – China’s Mountains of Construction Rubble – «The demolition of old structures to clear way for urban development in China has some well-known consequences, notably the violence associated with forcibly removing people from their homes. But in recent years, the country has been increasingly faced with another unwelcome byproduct of the drive to tear down and rebuild: mountains of construction debris.» (Sinosphere, 10.2013)

Wu Jin – Experts: Yangtze ecology collapses – «According to a collaborative report led by the ministry’s Yangtze River Fishery Resources Management Commission Office, the ecological system of the upper branches of the Yangtze River has collapsed and as a result many precious fish species are now on the brink of extinction.» (China.org.cn, 10.2013)

Internett og media

Sarah Cook – The Long Shadow of Chinese Censorship: How the Communist Party’s Media Restrictions Affect News Outlets Around the World – rapport om hvordan kinesiske myndigheter påvirker media utenfor egne grenser. Artikkel om rapporten (Center for International Media Assistance, 10.2013)

Amy Qin – Better Than a Tweet? In Four Characters, a New World of Meaning – om nye chengyu som har oppstått og brukes på internett (Sinosphere, 10.2013)

David Wertime – Horrific Day for Tiananmen Tourists Is Banner Day for Chinese Censors – en jeep som kjørte inn i en folkemengde på Tiananmen og drepte fem har satt det offentlige sensurapparatet i høygir (Tea Leaf Nation, 10.2003)

David Wertime – How to Say ‘Truthiness’ in Chinese – «“Official rumors” is more than just an oxymoron. The phrase — pronounced guanyao – has become a useful weapon in Chinese Internet users’ linguistic guerrilla warfare against government censorship.» (Tea Leaf Nation, 10.2013)

Kultur og samfunn

Alia – Tourpocalyse photos during China’s National Day holidays never get old – fastlandets «Golden Week» var i begynnelsen av oktober, og en uke fri førte til den årlige kinesiske «turpokalypsen» (Offbeat China, 10.2013)

James Whitlow Delano – Growth (fotoserie) – fotoserie som tar for seg «de veldokumenterte – men likevel vanskelige å fatte – konsekvensene av Kinas økonomiske ekspansjon» (ChinaFile, 10.2013)

Fauna – Fake Windows Painted on New Chinese Qingdao Apartment Building – en ny boligblokk i Qingdao vekker oppsikt grunnet radene med påmalte vinduer (chinaSMACK, 10.2013)

Liu Runwei – Red Culture: The Spiritual Backbone of the Chinese – hva er «rød» kultur? (China Copyright and Media, 10.2013)

Rachel Lu – China’s Silly War on Starbucks Lattes – CCTVs fokus på kaffeprisene på Starbucks har vekket oppsikt i Kina, og mange spør seg om CCTV ikke har viktigere ting å kritisere (Tea Leaf Nation, 10.2013)

Clarissa Sebag-Montefiore – Meet the ‘lover-hunters’ who help male Chinese millionaires find a wife – å finne en ektefelle er stadig en formell prosess for mange kinesere, og byråer som hjelper middelaldrende mannlige millionærer med å finne en passende kone har blomstret opp de siste årene (The Telegraph, 10.2013)

William Wan – In China, parents bribe to get students into top schools, despite campaign against corruption – offentlige kampanjer mot korrupsjon har hatt lite effekt på kulturen for bestikkelser i skolesystemet. Foreldre bekymrer seg for at det vil gå utover barnas fremtidssjanser hvis de ikke gir lærere gaver (The Washington Post, 10.2013)

Weijing Zhu – Everyone wants an iron rice bowl – det er fortsatt populært å være statsansatt og få tilgang på en såkalt tiewanfan, jernrisskål (The World of Chinese, 10.2013)
For mer informasjon om dette temaet kan denne reportasjen fra Digest China være interessant.

Legg igjen en kommentar :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>