Så du vil bli Erasmus-student

Bilde fra da SOAS ble okkupert eller noe

Jeg skal nå fortelle deg hvordan du, ja du, kan gå frem for å få studieplass i utlandet via en Erasmus-avtale. Hvis du er UiO-student. UiO-student med tilhørighet til Det humanistiske fakultet som skal søke på en HF-Erasmus-avtale, for å være mer spesifikk. For det er det jeg er. Men det kan hende at fremgangsmåten min vil ha masse til felles med din, altså. Så du kan sikkert lese likevel selv om du ikke er HF’er ved UiO.

Hva er Erasmus-programmet? Det er et veldig sexy utvekslingsprogram for EU- og EØS-land der institusjoner (universiteter, institutter, fakulteter osv.) inngår seg i mellom. Med en Erasmus-avtale får du en gratis, trygg studieplass og et stipend hver måned. I denne sjekklista tar jeg utgangspunkt i avtalen HF har med SOAS, altså avtalen min, som jeg søkte på våren 2012 for skoleåret 2012-2013.

1. Er du kvalifisert? For å kunne søke på en Erasmus-avtale må du ha minst ett studieår (60 studiepoeng) bak deg ved avreise, hvorav minst 30 må være relevant for det du søker, og studierett på et studieprogram. Hvis du egentlig ikke har studierett lenger (f.eks. hvis du egentlig er på siste år av bachelorgraden din), men vil dra ut likevel, går det an å få utvidet studieretten. Gå til programveilederen din og overbevis ham/henne om at det er en god idé, så får du et skjema du må fylle ut. Gjør dette så tidlig som mulig.

2. Finn ut hva du vil søke på! Obviously. Du finner alle Erasmus-avtalene UiO har her. Noen av Erasmus-avtalene er reservert for studenter ved spesifikke institutter, andre er åpne for alle studenter ved et visst fakultet (men studenter ved enkelte fagområder kan få fortrinnsrett). SOAS-avtalen er åpen for alle studenter som tilhører humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagområder, men «søkere fra lingvistikk, orientalske fag og kulturhistorie prioriteres».

3. Er du fortsatt kvalifisert? Mange Erasmus-avtaler har egne krav i tillegg til standardkravene i punkt 1. SOAS-avtalen krever av du er bachelorstudent, har minst C i snitt og 4 eller bedre i engelsk fra vgs (eller tilsvarende dokumenterte kunnskaper). Les gjennom disse.

4. Søk på avtalen(e)! Du kan søke på opptil fem utvekslingsavtaler, og du kan blande Erasmus-avtaler og bilaterale avtaler. Jeg hadde Erasmus-avtalen til SOAS på førsteplass, og UiOs bilaterale avtale med Fudan University på andreplass. Fristen ved UiO er 15. februar for høstsemesteret og 15. september for vårsemesteret. Søknaden leveres i Søknadsweb. Ikke vent med å søke til kvelden før! Da jeg hadde søkt elektronisk, fikk jeg beskjed om å printe ut kvitteringen, fylle ut skjemaet på nevnte kvittering, og i tillegg levere vgs-vitnemålet mitt, et motivasjonsbrev til hvert universitet, og karakterutskrift fra UiO som tar noen dager å få*. Fristen er fortsatt 15. februar/15. september.

*Ok, bare et par setninger om hvor totalt latterlig dette er. HF trenger deg til å bestille en karakterutskrift… fra HF, som de printer ut, sender til deg i posten og så får deg til å levere tilbake til dem. Nå har ikke jeg noe nevneverdig kompetanse i økonomi og administrasjon, men jeg synes det er noe som skurrer her.

5. Send søknad til selve universitetet! Så du fikk Erasmus-plass? Gratulerer! Men det betyr ikke at skoleplassen er sikret. Det du har nå, er en garanti fra UiO om at de vil anbefale deg til Erasmus-plass ved skolen du skal søke på – du må fortsatt sende søknad til selve skolen. Snakk med din utvalgte utvekslingsveileder om hva du må levere, og finn ut hva fristen er. Jeg fikk lastet ned søknadspapirene på SOAS’ nettsider. Karakterutskrift, vgs-vitnemål og motivasjonsbrev var allerede i boks, men jeg måtte også skaffe et anbefalingsbrev. For bachelorstudenter er det mulig å få et generelt anbefalingsbrev fra fakultetet, men hvis du greier å få en professor til å skrive et personlig anbefalingsbrev ser det mye bedre ut (eller i mitt tilfelle: skriv utkast til anbefalingsbrevet ditt selv og lever utkastet til professoren din i håp om at han/hun er enig i det du har skrevet. Det var en heller pinlig affære, men det var det jeg ble bedt om å gjøre). Lever papirene til veilederen din. Vent på svar.

6. Erasmus-stipendet! Så du fikk skoleplass også? Gratulerer! Da får du etterhvert et brev i posten fra Erasmus-programmet selv, med Erasmus-kontrakten. Her er det en kontrakt du må undertegne og sende tilbake (eller bare levere hos Knutepunktet hos UiO, slik jeg gjorde), sånn at du kan få Erasmus-stipendet. I samme brev får du også et papir du må få underskrevet ved skolestart, sånn at du får bekreftelse på at du har dukket opp. Ta godt vare på dette papiret. Nå skrev forøvrig Aftenposten i starten av oktober at Erasmus-kassa er tom, men vi får bare krysse fingrene for at dette ordner seg på et vis.

7. Forhåndsgodkjenning av fag! For at fagene dine skal være gyldige sånn at du får studiepoeng må de godkjennes av UiO. Hvis du alt har valgt fag, eller vet hvilke fag du kunne tenke deg å ta, kan du søke om forhåndsgodkjenning. Da jeg søkte om forhåndsgodkjenning fikk jeg vite at et av emnene jeg ville ta var for likt et emne jeg allerede hadde tatt ved UiO. Da fikk jeg tid på meg til å finne et annet emne. Du finner reglene for godkjenning her.

7. Lånekassa! Hvis du skal be om studiestøtte fra Lånekassa, og det skal du jo, må du huske å legge ved papirer om at du har Erasmus-plass og får stipend derfra. Jeg la ved inntaksbrevet fra SOAS, forhåndsgodkjenning av fag fra UiO og stipendkontrakten fra Erasmus-programmet. Du må også sende inn endelig godkjenning av fag og bevis på at du bestod fagene dine ved skoleårets ende.

8. Semesterregistrer deg! Enkel ting å glemme, men husk at du fortsatt er UiO-student! Bekreft utdanningsplanen din, registrer utlandsoppholdet ditt som UTV30 (ett semester) eller UTV60 (ett år) og betal semesteravgiften din. Du må gjøre dette for å beholde studieretten din, som er en ganske viktig ting å ha.

9. Når du er der! Få bekreftet fra lærestedet at du er der, og send bekreftelsen tilbake til UiO. Fristen er slutten av oktober for høstsemesteret, vet ikke hva det er for vårsemesteret. Ikke stryk fag, det er upraktisk.

10. Når du er tilbake! Få endelig godkjenning av fagene dine, og lever en tekst om oppholdet ditt til Erasmus. Send papirene som trengs til Lånekassa. Siden jeg fortsatt er midt oppi Erasmus-oppholdet mitt, har jeg ikke kommet til dette punktet ennå, men jeg regner med at jeg kommer til å klare meg.

Og der! har du gått gjennom alt, eller ihvertfall alt jeg kan huske i farta, som skal til for å bli Erasmus-student ved HF, UiO. Jeg vil endre på lista hvis jeg kommer på mer eller innser at jeg har skrevet feil. Forhåpentligvis blir denne lista unødvendig når HF en gang entrer dataalderen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>