Fagprat

Jeg har greid å pådra meg en yuedu-klone.

Da jeg tok plasseringstesten i kinesisk var det godt over ett år siden sist gang jeg hadde kinesisktimer, så da jeg ble bedt om å oversette «Jeg krysset grensen til Algerie og jobbet som barberer en stund, men da politiet fant meg banket de meg opp så begge beina mine gikk ut av ledd» fikk jeg det ikke helt til. Likevel fikk jeg beskjed om at jeg kunne få prøve en uke med både Chinese 301 og Chinese 302, og så velge en. Fagene er på samme nivå, tredje år av bachelor, men mens Chinese 301 fokuserer mest på lesing, litterær oversettelse og grammatikk, har Chinese 302 et mer muntlig fokus. Kinesiskstudenter ved SOAS pleier å ta begge fagene på en gang, men jeg hadde bare plass til ett av dem. Jeg valgte Chinese 301 fordi Chinese 302 hadde akkurat litt for store forutsetninger til å gi meg søvnløshet, og troppet opp på kontoret til skumle lærer Gao der vi ble enige om at vi skulle få slippe å forholde oss til hverandre det neste året.

Dette betyr fire timer med kinesisklesing hver uke. På mandager er det oversetting av litterære tekster. Vi oversetter tekster hjemme, og går gjennom dem i timen. Jeg har en liten oversetter i magen, og har det dermed veldig gøy. På tirsdager er det grammatikktimer, som er akkurat det det høres ut som.

Her er de andre fagene mine:

Politics of Development: Dette er et andre/tredjeårsfag i utviklingsstudier. Jeg har aldri hatt noen emner i utviklingsstudier før, men regner med at 40-gruppa mi i statsvitenskap kommer til å redde meg (kom igjen, «Introduksjon til politiske utopier», don’t fail me now).

Management in China: Jeg har aldri hatt noen emner i management-studier heller. Her regner jeg med at 40-gruppa mi i Asia-områdekunnskap vil redde meg.

Pop and Politics in East Asia: Nevnte jeg forresten at jeg aldri har hatt noen emner i musikk eller kulturstudier på universitetsnivå heller? Her håper jeg at all tiden jeg har brukt til å se på k-pop-musikkvideoer på YouTube vil være til nytte.

Ooog her om dagen oppdaget jeg litt for sent at Pop and Politics kun er et halvtårsfag, så jeg er nå på vill jakt etter et fag jeg kan ta etter jul for å opprettholde fulltidsstudentstatusen min. Jeg er ganske gira på et fag om Nord-Koreas historie, hvis bare foreleseren kan svare på mailen min snart sånn at jeg kan få meldt fra til studiekontoret. Kjære Erasmus-koordinator, det var virkelig ikke meningen å gi deg så mye ekstraarbeid!

Ting som er bedre på SOAS enn på UiO:
– Tutorials! I tillegg til den ukentlige forelesningen deles vi opp i mindre grupper med lærer der vi finleser pensum, holder presentasjoner og diskuterer.
– Gratis pensum! Lærerne i tre av fagene har lagt ut mesteparten eller alt av pensum på nettet i form av onlinekompendier. Det er bra, for jeg har allerede brukt mesteparten av pensumbudsjettet i den lokale kebabsjappa.
– Biblioteket har fem etasjer, masse obskure kinesiske tekster og det er som regel plass på datasalen i kjelleren.
– Junior Common Room – billig kaffe og saccosekker.
Say it ain’t SOAS, Overheard at SOAS og SOAS memes
– SOAS er knøttlite, så man treffer folk man kjenner helt tilfeldig hele tiden og går og tar en kopp kaffe med dem.

Ting som jeg likte bedre med UiO:
– Forelesningene på UiO starter kvart over og slutter hel, så man har et kvarter på seg til å rekke neste forelesning. Her starter forelesningene hel og slutter hel, så på fredag må jeg spurte mellom to bygninger, og alltid velge om jeg må gå tidlig fra Management of China eller komme for sent til Pop and Politics. Heldigvis slipper jeg å løpe mellom Russell Square og Vernon Square, som er rundt tjue minutter å gå og som er alle SOAS-studenters store skrekk.
– Det er visstnok mus på SOAS-biblioteket som spiser alle bøkene? Jeg tror ikke de har det på UiO.
– Det at SOAS er så lite kan også være dumt. UiO er stort, så hvis man vil unngå folk man kjenner går det an.
– SOAS-hovedbygget har verdens. treigeste. heis. Den er helt vanvittig treig. I dag stod jeg og ventet i to minutter før jeg innså at jeg kunne gå til andre enden av gangen, ta trappa opp de fire etasjene og fortsatt være fremme før heisen.
– Det er ikke et ukeslangt prosjekt å melde seg opp i fag på UiO.

Andre ting: Jeg har funnet favorittoalettet mitt. Det er bortgjemt bak en ekstra vegg i andre etasje på biblioteket, og det er aldri kø der. Jeg vet også hvor jeg skal få tak i kaffe, hvilken hamburgersjappe som ligger nærmest Dinwiddy og hvordan jeg skal komme meg til skolen uten å måtte ta King’s Cross Road. Nå må jeg bare skaffe meg t-banekort og skrivebordslampe, så kommer ting til å falle på plass slik de skal.

Til mamma: Det om å bruke alle pengene mine på kebab var tull. Lover.

5 tanker om “Fagprat

 1. Mams

  Kasserollene og stekepanna bør se litt slitt ut når våren nærmer seg :) Kjekt at du fant ut av det med kinesisken. Tror du at du får bruk for den Albania-setningen noen gang?

  Svar
  1. Mams

   Nettopp! Det er alltid så fasinerende med «nyttige» oversettingstekster. Hvor får de inspirasjonen fra?

   Svar
  2. Xiao Wang

   Skal man bli flink så skal man bli flink, og da burde man greie sånne setninger etterhvert også, selv om det kanskje involverer ord man ikke bruker så mye til daglig. Men å ta det på sparket greide jeg ikke!

   Svar

Legg igjen en kommentar :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>