Bonfire Night

Remember, remember the fifth of november,
gunpowder, treason and plot.
I know of no reason why gunpowder treason
should ever be forgot.

På mandag var det Bonfire Night/Guy Fawkes Night/Firework Night/Gunpowder Treason Night, og jeg tok t-banen ned til Southwark-parken sør for Themsen sammen med noen folk fra Harry Potter-foreningen for å se på fyrverkeri.

Som vi alle husker fra engelsktimene på barneskolen og på ingen måte måtte gå på Wikipedia for å finne ut av, er Bonfire Night feiringen av arrestasjonen av Guy Fawkes den 5. november 1605. Guy Fawkes var en del av «The Gunpowder Plot», en plan om å myrde kong James den 1. ved å sprenge House of Lords under åpningen av parlamentet. Bak denne planen stod det en gruppe mindre fornøyde katolikker. Et anonymt tips førte til at Guy Fawkes ble funnet sammen med 36 tønner krutt, og 5. november ble erklært nasjonal takksigelsesdag. Det avvergede attentatet hjalp ikke på statens forhold til de engelske katolikkene, og feiringene av 5. november førte mange steder til voldelige sammenstøt mellom ulike kristne grupper. I dag er Bonfire Night stort sett en anledning til å leke med ild og fyrverkeri.

Jeg hadde hørt at Bonfire Night involverer mye åpen ild, men det var det dessverre lite av her. En av de jeg dro med mente at det antakelig ikke var lov med åpen ild så sentralt i byen. Det var litt skuffende, da jeg hadde hørt at folk gjerne brenner dukker som forestiller Guy Fawkes og paven, noe som har gitt et seriøst hakk i den engelske gentlemansforestillingen min:Wow, England.

I stedet ble det sukkerspinn, gløgg, hoppeslott og store språklige diskusjoner (uttales quay «kee» eller «kway»?). Og Justin Bieber på full guffe. Kanskje ikke helt det jeg hadde forventet.

Men alt det var glemt da fyrverkeriet startet. Fyrverkeri er det beste i hele verden, og det er alltid verdt å vente på, Justin Bieber eller ei.

Jeg forsøkte å ta noen bilder, men det var mørkt og kameraet mitt er et kompaktkamera kjøpt på salg i 2008. Vi kan late som det var med vilje og at det er sånn abstrakt.

Her er en video av hele hendelsen, for de som måtte være interesserte:


Tror favorittdelen min er rundt 09:30 uti videoen, der Gangnam Style kommer på og hele parken synger «eeey sexy lady» i kor. Dette året er Gangnam Style. Du kommer liksom ikke utenom. Se, der greide jeg å lure Gangnam Style inn i enda en bloggpost.

2 tanker om “Bonfire Night

  1. Gitte

    Jeg husker vi lærte om dette på barneskolen og synes det virket så drøyt å late som man brant mennesker på bålet. Men hei, fyrverkeri er kos!

    Svar

Legg igjen en kommentar :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>