Nedtelling del 2

Jeg har vært her i overkant av fem måneder nå. Rent språkopplæringsmessig er det egentlig for lite, men jeg har hele tiden vært innstilt på å dra hjem til jul, og nå merker jeg at det skal bli godt å sove i egen seng igjen (med en pute som ikke kosta 30 kr på Lotus-supermarkedet). Jeg har gjort en god del den siste måneden jeg har hatt lyst til å skrive om, men det får vente til jeg kommer hjem.

Den siste uken har vært en innspurt. Mandag var siste prøve. I dag sendte jeg hjem en pakke, kjøpte mer te til å ha med hjem og skolebøkene til de neste to nivåene i hanyu, sånn at jeg kanskje kan komme inn på Gaoji, høyt nivå, neste gang jeg drar til Beida. For jeg kommer tilbake.

Middag med kouyuklassen på mandag. Avskjed med Brevvenninnen på tirsdag. Avskjed med min favorittamerikaner i går. Avskjed med alle mine klassekamerater og Koreaneren i morgen.

Jeg har overlevd fem måneder med skole der all undervisning foregikk på mandarin. Jeg har hatt mitt første møte med kakerlakker. Jeg har sett både ekte klassisk kunst og ekte kinesisk glorethet. Jeg har fått kjøre rundt i kinesisk politibil. Jeg har oppdaget hva som skjer når varmtvannstanken prøver å eksplodere, når doen ikke vil skylle ned og når man ikke passer godt nok på eiendelene sine på gata. Jeg har laget mat som var mer avansert enn brødskive og bøttenudler nøyaktig tre ganger. Alle gangene var forøvrig grøt. Jeg har spist skorpion, grisehjerne og grønn te-is. Jeg har skåret ut segl. Jeg har vært på fotballkamp. Jeg har klatret i Muren, besteget Kinas helligste fjell. Jeg har tatt mot til meg og gjort ting jeg vanligvis ikke ville gjort, og jeg har gitt opp før jeg kanskje burde, jeg har gjort ting jeg kan være stolt av i ettertid, og jeg har driti meg loddrett ut. Og jo lengre og lengre jeg har vært her i Beijing, jo mindre og mindre Beijing-aktig har kinesisken min blitt. Skjønner det ikke.

Og fremfor alt har jeg fått en smak av Kina og kinesisk kultur som får meg til å innse hvor vanskelig det blir å få overblikk, mestre kinesisk og kunne si at jeg forstår nå. Det har vært dager da jeg har ønsket at jeg gapte over litt mindre og tok et språk med en kultur som lå litt nærmere min egen. Kina er fortsatt så langt unna man kan komme, det er fortsatt definisjonen på andre siden av kloden.

Søndag kveld er jeg hjemme på norsk jord igjen.

2 tanker om “Nedtelling del 2

Legg igjen en kommentar :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>